5 sierpnia 2021 roku w Restauracji Wczasowa w Kasince Małej odbył się powiatowy etap konkursu „Innowacyjna Małopolska – tradycyjne potrawy lokalne”. Wyłoniono najlepsze danie kulinarne i produkt lokalny.
W kategorii danie kulinarne I miejsce za gulasz z mięsa baraniego z kapustą otrzymało KGW Olszówka, II miejsce trafiło do KGW Śwarne Babki z Łętowego za słynną już w regionie korpielankę; III miejscem nagrodzono krupy ze śliwkami przygotowane przez KG Paradne Gosposie z Kasinki Małej. W tej kategorii przyznano również szczególne wyróżnienie dla KGW Zagórzanki z Kasiny Wielkiej za pierogi z marchewką i czosnkiem niedźwiedzim.
W kategorii produkt lokalny I miejscem nagrodzono Janinę Kochniarczyk z Łętowego za bundz z zalewy ziołowej, II – przyznano Danucie Hudomięt z Poręby Wielkiej za bundz z czosnkiem niedźwiedzim, a III -Monice Kubik z Mszany Górnej za ser podpuszczkowy z czosnkiem niedźwiedzim. Wyróżnienie za korbacze trafiło do Janiny Węgrzyn z Łostówki.
Organizatorem konkursu był Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Karniowicach, a koordynatorem etapu powiatowego – Leszek Leśnik, Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Limanowej.
Dania i produkty lokalnej kuchni oceniała komisja konkursowa w składzie: Jacenty Musiał – Przewodniczący, Stanisław Andrzej Dudzik i Magdalena Polańska.
Trzeba podkreślić, że wszystkie zgłoszone do konkursu potrawy i produkty lokalne przygotowane były na najwyższym poziomie, z zachowaniem dziedzictwa regionu oraz sztuki kulinarnej. Smakowały wyśmienicie, a o przyznaniu poszczególnych miejsc zadecydowały niewielkie różnice w punktacji – podkreślił Przewodniczący jury odczytując protokół.
Jestem pełen uznania i podziwu dla pięknie przygotowanych stoisk, ich przemyślanego wystroju oraz ogólnej prezentacji KGW – dodał Kierownik Leszek Leśnik. To piękne, że tak dbacie o pielęgnowanie tradycji i kultury regionu.
KGW Olszówka i Janina Kochniarczyk będą reprezentować Powiat Limanowski w etapie wojewódzkim konkursu.
źr/fot. /UG Mszana Dolna