W dniach 21 i 22 sierpnia 2021 r. w Grucznie ( województwo Kujawsko – Pomorskie) miał miejsce „Festiwal Smaku”, podczas którego silnym akcentem była gościnna obecność wystawcy z terenu powiatu limanowskiego – producenta suski sechlońskiej. Odwiedzający stoisko mogli również otrzymać materiały promujące Powiat Limanowski: mapy i przewodniki turystyczne.
Suska sechlońska to produkt regionalny wytwarzany metodą tradycyjną wyłącznie na terenie gmin: Laskowa, Łososina, Dolna, Czchów, Gnojnik, Iwkowa, Gródek nad Dunajcem oraz Lipnica Murowana. Nazwa „suska sechlońska” wywodzi się z miejscowej gwary oraz nawiązuje bezpośrednio do sposobu oraz głównego miejsca wytwarzania, miejscowości Sechna (gmina Laskowa) – oznacza śliwkę suszoną, podwędzaną metodą tradycyjną w tzw. „suśniach”. Produkt cechuje się wyjątkowym aromatem, smakiem oraz wieloma cennymi dla zdrowia wartościami odżywczymi. Znajduje się w krajowym rejestrze, wpisany jako Produkt Tradycyjny, a w 2010 został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako polski produkt regionalny ze znakiem Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Więcej informacji o wynikach Festiwalu w Grucznie w poszczególnych kategoriach można znaleźć TUTAJ.