
24 marca 2025
22 marca 2025 r. w Limanowskim Domu Kultury już po raz trzeci odbyły Limanowskie Targi Zdrowej Żywności. W tym roku wydarzeniu towarzyszyło wiele dodatkowych atrakcji, w tym zajęcia edukacyjne dla dzieci, młodzieży i dorosłych.
Uroczystego otwarcia targów dokonała Burmistrz Miasta Limanowa Jolanta Juszkiewicz w obecności zaproszonych gości: Urszuli Nowogórskiej Posła na Sejm RP, Czesława Kawalca Członka Zarządu Powiatu Limanowskiego, Leszka Mordarskiego Przewodniczącego Rady Miasta Limanowa, Adama Króla Wiceprzewodniczącego Rady Miasta Limanowa, Radnych Miasta Limanowa Piotra Zonia i Janusza Kądziołki, Jana Skrzekuta Wójta Gminy Limanowa oraz Daniela Łąckiego Przewodniczącego Rady Gminy Limanowa. Obecni byli również: Leszek Leśnik – Kierownik ODR Limanowa, Antoni Frączak Przewodniczący Powiatowej Izby Rolnej oraz Jacenty Musiał Dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Starej Wsi. Prowadzącymi spotkanie byli Marek Dudek i Józef Wójtowicz.
Limanowskie Targi Zdrowej Żywności są wydarzeniem nawiązującym do działalności Akademickiej Górskiej Szkoły Rolniczej powstałej w roku 1929 r. z inicjatywy Profesora Jana Włodka dziekana Wydziału Rolniczego Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie oraz jego studenta inż. Jana Drożdża. Placówka wyróżniała się wysokim poziomem edukacyjnym, który zapoczątkował w regionie dynamiczny rozwój górskiego rolnictwa ekologicznego opartego na doświadczeniu krajów alpejskich. Warto zaznaczyć, że podczas Trzecich Limanowskich Targów Zdrowej Żywności obecni byli przedstawiciele polskiej nauki z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w osobach prof. dr hab. inż. Władysława Migdała, prof. dr hab. inż. Joanny Makulskiej oraz prof. dr hab. inż. Jacka Domagały, którzy wygłosili również referaty naukowe. Podczas Targów obecna była także Wiceprezes Fundacji im Zofii i Jana Włodków w Krakowie Pani dr Ewa Wolska.
Zajęcia edukacyjne były nową formą pojawiającą się podczas Targów. Pani Ewelina Więckowska w ramach cyklu zajęć dla dzieci pod nazwą „Biologia z Zielonego Kapelusza” za pomocą mikroskopu pokazała jak wygląda życie biologiczne w glebie czy w wodzie. Najmłodsi mieli okazji same przygotować próbki do obserwacji gleby nawożonej naturalnie i bez takiego nawożenia, widząc jak działają mikroorganizmy w glebie ekologicznej dając szanse doskonałego odżywiania roślin. Prowadzone były także zajęcia dla dzieci w zakresie zasiewu roślin. Dzieci zabrały sadzonki w doniczkach by w domu prowadzić obserwację ich wzrostu. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się wśród młodzieży i dorosłych Warsztaty Serowarskie prowadzone przez panią Danutę Porębę. Prowadząca przedstawiła uczestnikom najważniejsze tajniki produkcji serów poduszkowych typu oscypek czy korboce, mającą w naszym regionie silną tradycję i bogata historię. Popularnością cieszyła się również zagroda Lam Peruwiańskich, surykatek oraz drobiu ozdobnego których właścicielami byli Gospodarstwo Agroturystyczne Zalasek z Dobrej oraz Pan Józef Olchawa hodowca drobiu ze Starej Wsi.
Trzecie Limanowskie Targi Zdrowej Żywności odbyły się pod patronatem honorowym: Wojewody Małopolskiego Jana Krzysztofa Klęczara, Wicemarszałka Województwa Małopolskiego Ryszarda Pagacza, Burmistrz Miasta Limanowa Jolanty Juszkiewicz oraz Rektora Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie prof. Dr hab. inż. Sylwestra Tabora. Patronat medialny nad wydarzeniem objęli: RDN Nowy Sącz, Limanowa IN oraz TV28. O poczęstunek dla uczestników zadbały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Starej Wsi I oraz z Lipowego.
źr./fot.: ziemialimanowska.pl, UM Limanowa